MET VERTROUWEN EN RUST NAAR EEN POSITIEVE ZWANGERSCHAP
Fertiliteit & vrouwen gezondheid Expertise
Ik help al jaren koppels en alleenstaanden met vruchtbaarheidsproblemen. Er zijn vele aspecten die (in)fertiliteit kunnen beïnvloeden, zoals reproductieve immunologie, PCOS, endometriose, anovulatie en andere factoren.
Mijn belangrijkste studies en specialistische trainingen op het gebied van fertiliteit heb ik gevolgd bij gynaecoloog Trevor Wing en Naava Carman, expert in gynaecologie. Deze trainingen combineren westerse biomedische kennis met de principes van Chinese geneeskunde, acupunctuur en Chinese kruiden.
Onverklaarbare infertiliteit blijft vaak een kwestie van detectivewerk. Ik ben goed opgeleid en ervaren in het omgaan met fertiliteitsproblemen.
Om altijd up-to-date te blijven, volg ik voortdurend nascholingen, zodat jij kunt vertrouwen op mijn advies en de beste zorg rondom jouw kinderwens.
Heb je een kinderwens?
Heb je al lange tijd een kinderwens, maar is het tot nu toe nog niet gelukt om zwanger te raken? Ben je al langere tijd bezig en lijkt het een eeuwigheid te duren? Of je nu net bent begonnen of al langer probeert zwanger te worden, ik kan je ondersteunen om de kans op zwangerschap te vergroten.
Ik help je ook om een vruchtbare emotionele gezondheid te ontwikkelen.
Het voelt vaak frustrerend en soms heb je het gevoel dat de hoop verloren is. Het neemt je dagelijkse leven over en je bent er veel mee bezig.
Er is geen duidelijke verklaring en je hebt misschien al een of meerdere keren een miskraam gehad.
Ben je bezig met IUI, IVF of ICSI, maar heb je nog geen positieve zwangerschapstest? Heeft het reguliere gynaecologische traject in het ziekenhuis niet het gewenste resultaat opgeleverd en ben je het vertrouwen kwijtgeraakt? Of heb je de diagnose ‘onverklaarde infertiliteit’ gekregen?
Ik help je graag om je droom van het moederschap te realiseren. Ik ben er om je te ondersteunen en te begeleiden, waar dat nodig is.
De emotionele impact
De emotionele impact
De emotionele impact van een kinderwens kan groot zijn. Voor veel vrouwen en mannen is het verlangen om een gezin te stichten een natuurlijk en belangrijk doel, maar de weg naar het verwezenlijken van deze wens is helaas vaak niet zonder uitdagingen. Emoties kunnen intens en variërend zijn, van vreugde en hoop tot frustratie, verdriet en angst.
Hoop en enthousiasme
Het begin van de kinderwens is vaak een tijd van hoop en optimisme. Je stelt je voor hoe het leven zal veranderen als je een gezin hebt. De vreugde van het ouderschap en de liefde die een kind kan brengen, is enorm. Dit gevoel van enthousiasme kan sterk motiverend zijn en het verlangen om zwanger te worden versterken. Het is een proces, een fertiliteitsreis, die kan helpen bij het geduld dat nodig is voordat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt.
Frustratie en teleurstelling
Wanneer het moeilijk blijkt om zwanger te worden, kan dit leiden tot gevoelens van frustratie en teleurstelling. Je voelt je angstig en machteloos. Dit kan ook gepaard gaan met een gevoel van onrechtvaardigheid, vooral bij degenen die het gevoel hebben dat ze alles goed doen, maar toch niet zwanger worden.
Angst en bezorgdheid
Onzekerheid kan angst oproepen. Dit geldt niet alleen voor mensen die moeite hebben om zwanger te worden, maar ook voor degenen die vrezen voor complicaties tijdens de zwangerschap of de gezondheid van hun toekomstige kind. Angst kan ook voortkomen uit de druk die de samenleving en de persoonlijke omgeving opleggen: het gevoel dat je ‘achterloopt’ of zorgen over de tijd die verstrijkt. Triggers van angst kunnen gedachten zijn zoals: “Ik ben slecht, ik haat mezelf, ik verdien het niet, ik voel me in de steek gelaten of ik ben gestraft omdat ik niet zwanger word.”
Verdriet en rouw
Het ervaren van herhaalde miskramen of mislukte vruchtbaarheidsbehandelingen kan leiden tot verdriet en rouw. Dit verlies kan vergelijkbaar zijn met het verlies van een geliefde, omdat er een verwachting en een toekomstbeeld is dat niet is uitgekomen. Het verdriet om een niet-verwezenlijkte kinderwens kan diep gaan en wordt vaak onderschat.
Factoren van stress
De wens om zwanger te worden kan leiden tot chronische stress, vooral als je jezelf onder druk zet om snel zwanger te raken of jezelf vergelijkt met anderen die wel makkelijk zwanger zijn geworden. Stress heeft een negatieve invloed op het lichaam en kan zelfs een belemmering vormen voor je vruchtbaarheid. Het kan ook leiden tot conflicten in relaties en spanningen thuis. Seks wordt een “moeten”, terwijl iedereen om je heen snel zwanger lijkt te zijn.
Impact op relaties
De ervaring van een kinderwens kan de relaties met anderen, inclusief partners, familie en vrienden, beïnvloeden. Je partner heeft soms een ander gevoel of mening over de stappen die moeten worden gezet om zwanger te worden. Dit kan leiden tot spanningen, communicatieproblemen en zelfs conflicten. Soms kan de emotionele belasting ervoor zorgen dat je je terugtrekt of minder in staat bent om steun te zoeken bij anderen.
Zelfreflectie en groei
Hoewel de emotionele reis van het hebben van een kinderwens vaak uitdagend is, kan deze ervaring ook leiden tot persoonlijke groei en zelfreflectie. Het proces dwingt je om na te denken over jouw doelen, relaties en waarden. Soms ontdek je kracht en veerkracht die je niet eerder had, of leer je hoe je met tegenslagen omgaat.
Hulp zoeken en emotionele ondersteuning
Als je worstelt met de emoties rondom een kinderwens, is het belangrijk om ondersteuning te zoeken. Dit kan betekenen dat je praat met vrienden, familieleden of een therapeut die gespecialiseerd is in vruchtbaarheid of emotionele gezondheid. Groepstherapie en online gemeenschappen kunnen ook helpen, omdat je daar in contact komt met anderen die soortgelijke ervaringen hebben en begrijpen wat je doormaakt.
Conclusie
Emoties en kinderwens zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen een complex palet van gevoelens oproepen. Het is normaal om te voelen wat je voelt, of dat nu hoop, angst, verdriet of frustratie is. Door je emoties te erkennen en ermee om te gaan – en door steun te zoeken wanneer dat nodig is – kun je beter omgaan met de uitdagingen die het verlangen om een gezin te stichten met zich meebrengt. Als je worstelt met de emotionele impact van je kinderwens, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. Je emoties zijn geldig, en het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal.
Gezondheid en fertiliteit vergroten
Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur en Chinese kruiden kunnen helpen bij het vergroten van de vruchtbaarheid, zowel voor IUI, IVF, ICSI als zwangerschap.
Acupunctuur kan het volgende ondersteunen:
- Het reguleren van vruchtbaarheidshormonen: stress en andere factoren kunnen de HPO-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-eierstok) verstoren. Acupunctuur stimuleert het vrijkomen van beta-endorfines in de hersenen, die de afgifte van gonadotrofine-releasing hormoon (GnRH) door de hypothalamus, FSH (follikelstimulerend hormoon) door de hypofyse, en de productie van oestrogeen en progesteron door de eierstokken te reguleren.
- Het stimuleren van de follikels en eiproductie, het verbeteren van de oöcytenkwaliteit, waardoor de kans op zwangerschap toeneemt.
- Het verbeteren van de bloedcirculatie naar de baarmoeder en de eierstokken. Spanning op de eileiders verminderen.
- Het verbeteren van de dikte en kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, wat de kans op innesteling van het embryo vergroot.
- Het reguleren van de ovulatie en de folliculaire en luteale fasen, en het voorbereiden van het lichaam op conceptie.
- Het reguleren van FSH-hormoonniveaus.
- Het normaliseren van cortisol- en prolactineniveaus tijdens vruchtbaarheidsmedicatie.
- Het verminderen van stress.
- Het vergroten van de kans op implantatie van het embryo.
Ik ben er om jou te helpen met alle aspecten van je gezondheid en fertiliteit te verbeteren, zodat je de kans op zwangerschap vergroot en gezond en fit de 9 maanden van je zwangerschap door komt.
Hoe kan ik je verder helpen?
Ik werk holistisch voor de gezondheid van vrouwen, kinderwens, zwangerschap en postnatale zorg, evenals voor mannelijke infertiliteit. Acupunctuur werkt natuurlijk en kan een boost geven aan je fertiliteit.
Acupunctuur voor kinderwens kan je helpen:
- Als je probeert zwanger te raken, maar het lukt tot nu toe niet en je je afvraagt of er iets mis is.
- Als je veel last van stress hebt om zwanger te raken en je onzeker bent over de beschikbare opties.
- Als je probeert te herstellen van een miskraam en je angst hebt om weer zwanger te raken.
- Als je de diagnose “onverklaarbare infertiliteit” hebt gekregen en niet weet wat dit betekent, of of je nog andere testen kunt ondergaan.
- Als je overweegt om IUI, IVF of ICSI te proberen, maar niet zeker weet of je er klaar voor bent of waar je naartoe moet gaan.
- Als je te maken hebt met endometriose, PCOS, een lage AMH waarde, een hoge FSH waarde of verminderde eikwaliteit, of als er problemen zijn bij je partner.
- Als je al een kind hebt, maar het niet lukt om weer zwanger te worden en je niet zeker weet waarom of wat er veranderd is.
- Voor fertiliteit is cyclusregulatie belangrijk, onregelmatige cycli, geen ovulatie, pijnlijke menstruatie, zware menstruatie, weinig bloeding, PMS, conceptiepil.
- Stress niveau: onrustig zijn, angstig, veel in hoofd zitten, niet goed rust kunnen nemen, altijd aanstaan.
- Lifestyle: eetgewoonte, beweging, rust en ontspanning, ruimte voor plezier.
- Slaap: je hebt problemen met inslapen, doorslapen of niet uitgerust wakker worden.
- Immuunsysteem: allergie, astma, vaak ziek zijn, of een overactief immuunsysteem.
- Vaginale gezondheid: candida, vaginale schimmels, HPV, SOA.
- Spijsvertering: opgeblazen buik, diarree, constipatie, overgevoeligheid.
- Mannelijke factoren: als je een partner hebt, is het belangrijk om de gezondheid van het sperma te laten checken, lifestyle en de juiste supplementen.
IUI – Intra-uteriene inseminatie
Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij zaadcellen via een katheter direct in de baarmoeder worden ingebracht rondom de eisprong. Deze behandeling verhoogt de kans op bevruchting doordat de zaadcellen dichter bij de eicel komen.
IUI kan plaatsvinden in een natuurlijke cyclus of in een gestimuleerde cyclus met hormonen. Een goede timing van de inseminatie is cruciaal voor een succesvolle zwangerschap. De follikelgroei wordt via echo’s gevolgd. De echoscopie meet het aantal en de grootte van de follikels, evenals de dikte van het baarmoederslijmvlies. Wanneer de follikel groot genoeg is, wordt een HCG-injectie gepland.
IVF – In Vitro Fertilisatie
Een IVF-behandeling start met hormoonstimulatie, hierbij kunnen verschillende soorten hormonen worden gebruikt. Hierdoor worden bij de vrouw meerdere eicellen tegelijkertijd tot rijping gebracht. Elke eicel zit in een follikel in de eierstokken. Als de eicellen voldoende gerijpt zijn, worden ze met een holle naald uit de follikels gezogen. Dit heet de follikelpunctie en gebeurt onder echoscopische controle. De arts brengt de eicellen vervolgens in het laboratorium samen met sperma in een glazen bakje. Daarna gaan ze in een broedstoof (warme kast) en is het afwachten of de eicellen bevrucht raken.
Als de eicellen bevrucht zijn en er één of meer embryo’s zijn ontstaan, kan een embryotransfer plaatsvinden. Dat gebeurt twee tot vijf dagen na de follikelpunctie. Men plaatst via een slangetje doorgaans één embryo in de baarmoeder. Afhankelijk van de leeftijd en het aantal voorafgaande IVF-pogingen kan men soms kiezen om twee embryo’s te plaatsen. Daarna is het afwachten of innesteling van één of beide embryo’s optreedt.
Wachten
Na de embryotransfer begint het grote wachten.
Acupunctuur ter voorbereiding en ondersteuning bij trajecten:
- 3 maanden van te voren te starten is het meest ideaal. Ik werk dan met een behandelplan en diagnose.
- Down regulatie, behandeling voor opbouw van het baarmoederslijmvlies en om de bijwerkingen van de te medicatie ondersteunen.
- Punctie, het stimuleren van de follikel groei, ontspannen van het lichaam voor de punctie van de eitjes.
- Transfer: pretransfer om de bloedcirculatie naar de baarmoeder te stimuleren, het lichaam voor te bereiden om het embryo te ontvangen, om de baarmoeder te ontspannen en de innesteling te ondersteunen.
- Wachttijd; om innesteling te ondersteunen en lichaam en geest te ontspannen.
- Na een positieve test: voor behoud zwangerschap, het voorkomen van een miskraam. Deze behandeling is een half uur per week en kan tot 12 weken.
Ik help je bij elke stap
Het zijn niet alleen de kwalificaties en expertise die nodig zijn bij fertiliteit.
- Ik begrijp de frustatie, verlies van vertrouwen, angst en onzekerheid die je elke dag, week en maand hebt, als alles in orde lijkt, maar je niet zwanger wordt.
- We werken samen, zodat je weer in controle bent, over je emoties en lichaam.
- Ik onderzoek, wat er nodig is aan extra testen.
- Verbeter je slaap, metabolisme, energie en bereid je lichaam voor een gezonde en fitte zwangerschap. Je bent niet alleen, Ik luister, motiveer je door je lage en hoge pieken.
ICSI – Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie
ICSI is de afkorting van Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie; het injecteren van een (geselecteerde) zaadcel in het plasma van de eicel. De behandeling is eigenlijk hetzelfde als een IVF-behandeling, alleen de procedure in het laboratorium is anders.
Bij ICSI wordt één enkele zaadcel met een glaspipetje direct in het celplasma van de eicel gebracht.
De zaadcel wordt dus een beetje geholpen door de embryoloog.
Als er eicellen zijn bevrucht en er ontstaan embryo’s, dan wordt één embryo in de baarmoeder geplaatst.
Wanneer een ICSI-behandeling?
De ICSI-behandeling wordt toegepast als de man verminderd vruchtbaar is, door bijvoorbeeld een zeer slechte zaadkwaliteit (minder dan 1 miljoen zaadcellen, te weinig beweeglijk zaad of afwijkend van vorm) of wanneer de man veel antistoffen in zijn sperma heeft (immunologische infertiliteit).
ICSI wordt soms ook toegepast, als de vrouw antistoffen tegen het sperma produceert. Een andere reden kan zijn dat er bij een gewone IVF-behandeling nauwelijks of geen bevruchting is opgetreden (minder dan 10% van de eicellen is bevrucht).
De ICSI-behandeling
In een normale cyclus komt meestal slechts één eitje tot volledige rijping. Net als bij een IVF- behandeling is het voor een ICSI-behandeling nodig om meerdere eicellen tot volledige rijpheid te laten komen, zodat de kans op bevruchting en zwangerschap groter wordt. Door het toedienen van FSH (follikel stimulerend hormoon ofwel gonadotrofinen) kunnen meerdere eicellen tegelijk tot ontwikkeling komen. Van tevoren staat niet vast, hoe lang je hormonen moet gebruiken, omdat niet precies te voorspellen valt, hoe jouw eierstokken op de medicijnen reageren.
Kans op zwangerschap
Gemiddeld is de succeskans rond 20 à 25% per terugplaatsing van een embryo. Omdat embryo’s voor later gebruik kunnen worden ingevroren, loopt de succeskans op naar 45% per cyclus (na meerdere embryo-transfers). De persoonlijke slagingskans hangt af van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de na bevruchting ontstane embryo’s, de leeftijd van de vrouw en het voorkomen van eventuele vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw.
Uit onderzoek is gebleken dat acupunctuur de kans op het slagen van IVF en ICSI met 40% vergroot.