Heet voedsel (bijv. cayenne peper) geeft hitte in het lichaam en moet altijd in kleine hoeveelheden toegevoegd worden, indien teveel kan het juist een sterk energetisch verkoelend effect hebben: bij te heet voedsel ga je transpireren en koel je af.
Warm voedsel verdeelt koude.
Koude kan letterlijk het lichaam gaan zitten. Koude geeft contractie en obstructie: in spieren en gewrichten en zelfs in organen als maag, darmen, blaas, baarmoeder als het aan koude temperaturen blootgesteld worden. Koude kan een chronische conditie worden. Bij koude kan de juiste voeding verwarmen. Dit kan door een andere manier van bereiden van voedsel en voeding te kiezen die het lichaam van binnenuit energetisch verwarmt.
Neutraal voedsel,
Dit zijn rijst en de meeste groenten. Neutraal voedsel heeft een mild effect. Het grootste deel van ons voedsel hoort neutraal te zijn.
Koel voedsel
Verkoelend eten (bijv. tofu, fruit)) dispergeert hitte. Energetische hitte kan voorkomen bij onbalans in de suikerspiegel, bij huidklachten, ontstekingen of bij een te hoge bloeddruk.
Koud voedsel koelt het lichaam af, bij veel hitte kan koud voedsel het lichaam laten afkoelen. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat te koud voedsel het lichaam juist verzwakt.